Political Parties Quizzes

Quick Details of Important of Political Parties Quizzes:

Political Parties Quizzes: Political Parties Quizzes are very important for every age group of peoples specially those peoples who are interested to increase their more politics knowledge or information about the politics. Now, in the below section we are trying to provide the whole Indian Political Parties Quizzes (Political Parties Questions and answers or Political Parties GK Quiz). These Political Parties GK questions are very important for various entrance exams purpose because several time few Political Parties Quiz Questions always asked in the various competitive exams. So, carefully learn these Political Parties GK Quizzes (Political Parties GK Questions and Answers or Political Parties GK Quiz for competitive exams).

Indian Political Parties Quizzes (Indian Political Parties GK Quizzes):

Q. 1. What are the names of the two major political parties today in India?
Ans: Bharatiya Janata Party and Indian National Congress

Q. 2. What is the short name of Bharatiya Janata Party?
Ans: BJP

Q. 3. What is the short name of Indian National Congress?
Ans: INC

Q. 4. Who is the founder of the Bharatiya Janata Party?
Ans: Bhairon Singh Shekhawat, Atal Bihari Vajpayee and Lal Krishna Advani

Q. 5. Who is the current President of the Bharatiya Janata Party?
Ans: Amit Shah

Q. 6. When was the Bharatiya Janata Party Founded?
Ans: 6 April 1980, India

Q. 7. Where is the Headquarters of BJP?
Ans: 11 Ashoka Road, New Delhi

Q.8. What is the full form of NDA?
Ans: National Democratic Alliance

Q. 9. What is the BJP alliance called?
Ans: National Democratic Alliance (NDA)

Q. 10. What is the INC (Indian National Congress) alliance called?
Ans: UPA

Q. 11. What is the full form of UPA?
Ans: DescriptionUnited Progressive Alliance

State Political Parties GK Questions and Answers:

Q. 1. Who is the current Chairperson of All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam?
Ans: Edappadi K. Palaniswami and O. Paneerselvam

Q. 2. What is the short name of All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam Political Party?
Ans: AIADMK

Q. 3. Who is the current Chairperson of All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen?
Ans: Asaduddin Owaisi

Q. 4. What is the short name of All India Majlis-e-Ittehadul Muslimeen?
Ans: AIMIM

Q. 5. Who is the current Chairperson of the Aam Aadmi Party?
Ans: Arvind Kejriwal

Q. 6. What is the short name of Aam Aadmi Party?
Ans: AAP

Q. 7. Who is the current Chairperson of All India United Democratic Front?
Ans: Badruddin Ajmal

Q. 8. What is the short name of All India United Democratic Front?
Ans: AIUDF

Q. 9. Who is the current chairperson of Dravida Munnetra Kazhagam?
Ans: M. K. Stalin

Q. 10. What is the short form of Dravida Munnetra Kazhagam?
Ans: DMK

Q. 11. Who is the current chairperson of Indian National Lok Dal?
Ans: Om Prakash Chautala

Q. 12. What is the short name of Indian National Lok Dal?
Ans: INLD

Q. 13. Who is the current chairperson of Maharashtra Navnirman Sena?
Ans: Raj Thackeray

Q. 14. What is the short name of Maharashtra Navnirman Sena?
Ans: MNS

Q. 15. Who is the current chairperson of Rashtriya Janata Dal?
Ans: Lalu Prasad Yadav

Q. 16. What is the short form of Rashtriya Janata Dal?
Ans: RJD

Q. 17. Who is the current chairperson of Rashtriya Lok Dal?
Ans: Chaudhary Ajit Singh

Q. 18. What is the short name of Rashtriya Lok Dal?
Ans: RLD

List of Indian Political Parties Questions (Indian Political Parties GK Questions and Answers):

Q. 1. Who is the Chairperson of the United Progressive Alliance?
a) Rahul Gandhi
b) Sonia Gandhi
c) Priyanka Gandhi
d) Ghulam Nabi Azad
Ans: Sonia Gandhi

Q. 2. When was UPA founded?
a) 2004
b) 2002
c) 1999
d) 2006
Ans: 2004

Q. 3. Who is the founder of UPA?
a) INC (Indian National Congress)
b) BJP (Bharatiya Janata Party)
c) Samajwadi Party (SP)
d) All of the Above
Ans: INC (Indian National Congress)

Q. 4. When was INC (Indian National Congress) Founded?
a) 26 September 1835
b) 15 August 1850
c) 28 December 1885
d) 18 January 1857
Ans: 28 December 1885

Q. 5. Who was the Founder of INC (Indian National Congress)?
a) Surendranath Banerjee, Womesh Chunder Bonnerjee, Subhas Chandra Bose
b) Allan Octavian Hume, Dadabhai Naoroji, Dinshaw Edulji Wacha
c) Jawaharlal Nehru, Mahatma Gandhi, Sardar Patel
d) None of These
Ans: Allan Octavian Hume, Dadabhai Naoroji, Dinshaw Edulji Wacha

Q. 6. Where is the Headquarters of INC?
a) Connaught Place
b) 24, Akbar Road, New Delhi
c) 11 Akbar Road, New Delhi
d) None of These
Ans: 24, Akbar Road, New Delhi

Q. 7. Who is the Interim President of INC?
a) Rahul Gandhi
b) Sonia Gandhi
c) Manmohan Singh
d) Priyanka Gandhi
Ans: Sonia Gandhi

Q. 8. Who is the founder of Janata Party?
a) Bhairon Singh Shekhawat,
b) Jayaprakash Narayan
c) Atal Bihari Vajpayee
d) None of These
Ans: Jayaprakash Narayan

Q. 9. Who is the founder of All India Trinamool Congress?
a) Mamata Banerjee
b) Mayawati
c) Kanshi Ram
d) Jyoti Basu
Ans: Mamata Banerjee

Q. 10. Who is the Working President of BJP?
a) J P Nadda
b) Piyush Goel
c) Nirmala Sitharaman
d) None of These
Ans: J P Nadda

Q. 11. What is the full form of BSP?
a) Bahujan Samaj Party
b) Bharatiya Samaj Party
c) Both are correct
d) None of These
Ans: Bahujan Samaj Party

Political Parties GK Quiz (Political Parties GK Quiz for Competitive Exams):

Q. 1. Who was the founder of Bahujan Samaj Party?
a) Jayaprakash Narayan
b) Mayawati
c) Kanshi Ram
d) Both A and B
Ans: Kanshi Ram

Q. 2. Who is the current Party Supremo of BSP?
a) Mamata Banerjee
b) Sonia Gandhi
c) Mayawati
d) None of These
Ans: Mayawati

Q. 3. Who is the Party Supremo of Communist Party of India (Marxist)?
a) Sharad Pawar
b) Sitaram Yechury
c) Conrad Sangma
d) None of These
Ans: Sitaram Yechury

Q. 4. Who is the founder of National People’s Party (NPP)?
a) Sitaram Yechury
b) P. A. Sangma
c) Conrad Sangma
d) Sharad Pawar
Ans: P. A. Sangma

Q. 5. Who was the founder of the Shiv Sena Political Party?
a) Aditya Thackeray
b) Bal Thackeray
c) Uddhav Thackeray
d) Raj Thackeray
Ans: Bal Thackeray

Q. 6. Who is the current Chairperson of the Shiv Sena Political Party?
a) Uddhav Thackeray
b) Raj Thackeray
c) Aditya Thackeray
d) None of These
Ans: Uddhav Thackeray

Q. 7. When was the Political Party of “Shiromani Akali Dal founded”?
a) 1920
b) 1945
c) 1930
d) 1957
Ans: 1920

Q. 8. When was the political party of Shiv Sena founded?
a) 1976
b) 1988
c) 1966
d) 1992
Ans: 1966

Q. 9. Who is the current chairperson of the Telugu Desam Party?
a) Y. S. Jaganmohan Reddy
b) Y. S. Rajasekhara Reddy
c) K. Chandrashekar Rao
d) N. Chandra Babu Naidu
Ans: N. Chandra Babu Naidu

Q. 10. Who is the founder of YSR Congress Party?
a) Y. S. Rajasekhara Reddy
b) Y. S. Vijayamma
c) Y. S. Jaganmohan Reddy
d) None of These
Ans: Y. S. Jaganmohan Reddy

Miscellaneous Political Parties General Knowledge Questions and Answers:

Q. 1. When was Telugu Desam Party founded?
a) 29 January 1972
b) 29 March 1982
c) 29 March 1966
d) None of These
Ans: 29 March 1982

Q. 2. Who are the founders of Jannayak Janata Party?
a) Dushyant Chautala,
b) Ajay Singh Chautala
c) Both A and B
d) None of These
Ans: Both A and B (Dushyant Chautala, and Ajay Singh Chautala)

For More Important GK Questions and Answers Visit here;

GK 2020 Quiz Questions and Answers

Political Science General Knowledge Quiz In Hindi

Uttar Pradesh GK Quiz Question Answer & Current Affairs

Most Important General Knowledge Questions in Hindi

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Share On Reddit
Share On Stumbleupon
Contact us

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*